A Yeast Wörks története

Bart Dániel és Tóth Imre, az Élesztő alapítói

2010

Bart Dániel (gasztroíró és a Folyékony Kenyér blog szerzője) életében először iszik tisztességes sört egy szűretlen, pasztörizálatlan kisüzemi láger formájában, és akkor jön rá, hogy egész életében át volt verve sörügyben.

2011-2012

Sörharagtól hajtva (Sörharag: a férfi dühe, aki egész életében meg volt fosztva a tisztességes sörtől) barátaival megrendezi az első hazai kézműves sörfesztivált, a Főzdesztet, melyen tízezrek isszák első tisztességes sörüket Budapesten.

2013

Megnyit az Élesztő – Budapest és a régió első és mai napig legnagyobb kézműves sörös multitap-barja – 28 csappal és hirtelen a kreatív magyar sörfőzés kísérleti játszóterévé válik.

2014

Bart Dániel, aki első sörbrandje, a Keserű Méz után alig várja, hogy újra sört csinálhasson, féltékeny lesz a sok fiatal sörfőzőre, aki mind kipróbálhatja a főzetét az Élesztőben, úgy dönt, hogy társaival megalapítja az Élesztő Sörműhelyt és nekilát, hogy kifejlessze az Élesztő saját söreit a szívéhez közel álló sörfőzők, a Hara Punk, a Rothbeer és a Guri segítségével.

2015

Bemutatkozik az Élesztő Sörműhely első igazán sikeres söre, a Black Mamma „Fuck Drugs” coffee stout a Főzdefeszten. Bemutatkozik az 1 Milliárd megawatt, gyömbéres dupla-IPA, az orosz pénzből épülő paksi bővítés ellen megfogalmazott proteszt-sörként. Ugyanakkor továbbra is megy a kísérletezés: a Szakállas Nő Csókja nevű hidegkaprozott füstös láger például annyira jól sikerült, hogy mindenki megkóstolta, de senki nem kért belőle még egy pohárral.

2016

Az Élesztő Sörműhely nemzetközi expanzióban gondolkodva Yeast Wörks-re változtatja a nevét és megtartja első csapfoglalását Berlin első craft-beer bárjában, a legendás Hopfenreichben.

2017

A Yeast Wörks összefog a Mad Scientist sörfőzdével és a Hudi Hudi kereskedőcéggel, és rendszeres jelenlétet produkál a budapesti és berlini vendéglátásban első Mad Scientistes kooperációs sörével, a The Duke of Budapesttel, egy elegáns és népszerű New England IPA-val.

 

1 comment on “A Yeast Wörks történeteAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?